אין משהו יפה יותר בעולם הזה, מטלית חדשה שיצאה זה עתה מהניילון. הדר מלכותי פורץ ממנו וממלא את החדר בלבן בוהק ומאיר עיניים. הלוואי שהטלית תשמור תמיד על המראה הזה, אנחנו מאחלים לעצמנו, כאשר אנחנו יודעים שזה פשוט לא יקרה. הכתם הבא הוא רק עניין של זמן, ועוד אחד קטנטן, ולאחריו אחד גדול, בינוני, ושוב קטן וחוזר חלילה. היכן ההדר? היכן הלבן? נשארנו עם צהוב מעיק ולא נעים לעין.
האם יש דרך להחזיר את הטלית לקדמותו? מסתבר שאם יודעים איך לכבס טלית בצורה נכונה, זה לגמרי אפשרי.
במאמר הזה נלמד איך מכבסים טלית ואיך להלבין טלית צמר.
אז שנתחיל?
איך מכבסים טלית? – שאלת השאלות
כולם יודעים שכיבוס טלית הוא תהליך מורכב, וזאת בהנחה שלא רוצים לפגוע בעמידות של הטלית או בצבע, בנראות ובצורה שלה.
רבים מאיתנו למדו על המורכבות שבכיבוס טלית באופן בלתי אמצעי, כאשר ניסו לכבס טלית שלא לפי הכללים המתבקשים ונחרדו לגלות שהיא נהרסה כליל.
אז תכלס איך מכבסים טלית? האם זה בכלל אפשרי בלי לפגוע בטלית? אז זהו שזה אפשרי לגמרי, אבל צריך לעשות את זה ברגישות המתבקשת, ולפי כללים ברורים שמביאים בחשבון את המאפיינים הרגישים של הטלית, ואת הפגיעות שלה בעת הכביסה.
אנחנו ב’קלמן’ מכירים את הטלית מהמקום הכי קרוב שאפשר, מה שאומר שאנחנו גם יודעים איך צריך לכבס אותה בצורה הנכונה ביותר.
בשורות הבאות נגייס את הידע הזה שלנו כדי להפוך אותכם למומחים לכיבוס טליתות מצמר ומכל חומר אחר.
איך לכבס טלית – כל מה שצריך לדעת
לפני שאנחנו נכנסים לכיבוס של טליתות או מבררים איך להלבין טלית צמר, חשוב לזכור לבדוק את הוראות היצרן באשר לכיבוס של הטלית שהוא יצר (אם יש כאלה) ההמלצות שלנו תקפות רק כאשר אין המלצות אחרות מהיצרן.
צריך לומר בכנות שכביסה רטובה לא עושה טוב לטלית צמר, ותמיד עדיף לשלוח אותה לניקוי יבש. כביסה רטובה תבוא בחשבון רק אם הניקוי היבש לא עושה את העבודה, או כאשר אנחנו מרגישים שהטלית צריכה כביסה יסודית יותר.
גם כאשר אנחנו שומטים את האופציה של ניקוי יבש, אנחנו לא עוברים מיד לכביסת מכונה אגרסיבית, אלא מנסים שיטות כיבוס עדינות יותר לפני זה. האופציה של כביסת מכונה לטלית תישאר תמיד אחרונה והכי פחות מומלצת (יהיה מי שיגיד שבכלל לא).
נתחיל מהקל ונעבור לכבד בסדר עולה:
כיבוס טלית מקומי
נשפך קפה על הטלית? הילד מרח עליה את ידיו המלוכלכות משוקולד? אין ספק שזה גרם לכתם אחד או יותר, אבל זה לרוב לא מחייב כיבוס מלא של כל הטלית, ואפשר להסתפק בכיבוס ידני מקומי עדין. כך שנוכל גם להיפטר מהכתמים וגם לשמור על הטלית בצורה מיטבית.
אז איך עושים את זה בפועל? הנה כמה טיפים:
- הגיבו מהר
במקרה שנוצר כתם על הטלית, תמהרו לטפל בו, כדי למנוע את ההיטמעות העקשנית של הכתם בתוך הבד. ככל שתעקבו את הניקוי היכולת שלכם לטפל בזה אחר כך תהיה מוגבלת יותר.
- תספיגו את הנוזלים
כאשר נשפך נוזל כלשהו על הטלית (שתייה מתוקה, קפה, תה וכולי) תספיגו את הנוזלים מהר ככל האפשר, בעזרת מפיון או מטלית יבשה. הניחו את המפיון/מטלית בעדינות על האזור הפגוע, והימנעו מהפעלת לחץ או שפשוף, כדי למנוע את התפשטותו ואת העמקתו של הכתם.
- בחרו חומר ניקוי מתאים
הסעיף הזה הוא קריטי, משום שבחירה נכונה של חומר ניקוי לטלית יכולה להפוך את העבודה לקלה ופשוטה, ואת התוצאה למושלמת, ולעומת זאת בחירה לא מדויקת יכולה ממש להזיק לטלית. (כאן באתר של ‘קלמן’ תוכלו לרכוש חומר ניקוי מצוין לטלית שלכם). חשוב מאוד להיצמד להוראות השימוש של יצרן חומר הניקוי, כדי להבטיח תוצאות אפקטיביות וכדי למנוע פגיעה בטלית.
- תבדקו את השפעת החומר על הבד
צריך לדעת שלפעמים חומר שמתאים מאוד לבד מסוים, יעבוד פחות טוב עם בד אחר.
לכן תמיד מומלץ לעשות ניסוי מקדים עם החומר על אזור קטנטן בטלית, כדי לראות אם יש תופעות לוואי לא רצויות (איבוד צבע, עיוות הבד וכולי).
- טיפול בטלית לאחר שימוש בחומר
לאחר סיום הטיפול הנקודתי בטלית, תזרימו מים לאזור הנגוע בחומר, עד שהחומר ירד לגמרי. בשלב השני תספיגו את המים במגבת או מטלית, ותתלו את הטלית לייבוש באזור מוצל ומאוורר היטב.
כיבוס טלית ידני
אם הכתמים התפשטו לאזורים נרחבים בטלית, או כאשר עבר יותר מידי זמן כדי שניקוי מקומי יעשה את העבודה, הגיע הזמן לכביסה ידנית. כן, כן ממש כמו שכיבסו פעם – עם הידיים.
אז קדימה, תפשילו שרוולים ולעבודה.
מה צריך למבצע הכביסה?
- כיור או אמבטיה גדולה
- מים פושרים
- חומר ניקוי עדין המתאים לבדים עדינים (ללא מרכך כביסה או אקונומיקה)
- מגבות נקיות
ולתהליך הכיבוס הידני עצמו:
- תזרימו מים לכיור/אמבטיה
המים צריכים להיות פושרים, לא קרים אך גם לא חמים מידי, כדי למנוע התעוותות או התכווצות הטלית. הזרימו מספיק מים כדי להשרות את הטלית בצורה מלאה.
- תוסיפו את חומר הניקוי
תוסיפו חומר ניקוי ייעודי לטליתות, בכמות המומלצת על ידי היצרן. הימנעו משימוש באמצעי ניקוי שלא מיועדים ספציפית למטרה זו, דוגמת חומר כביסה או חומרי ניקוי אחרים שעשויים לפגוע בטלית בצורה בלתי הפיכה.
- תפגישו את הטלית עם המים
תכניסו את הטלית לתוך המים בצורה מלאה, ותערבבו אותה בעדינות במים עם החומר. לאחר מכן תניחו לטלית לשרות כמה דקות, כדי לתת לחומר הפעיל לפרק את הלכלוכים.
- תתמקדו באזורים המוכתמים
תשטפו את הטלית עם מים בעזרת תנועות עדינות (הימנעו משפשופים ומקרצופים) ותתמקדו באזורים המוכתמים יותר.
- תסירו את חומר הניקוי
בתום תהליך הניקוי תנקזו החוצה את המים הפושרים עם החומר, ותמלאו במקומם מים פושרים נקיים. באופן הזה תשטפו את הטלית היטב מספר פעמים ותסחטו אותה בעדינות, עד שחומר הניקוי יוסר ממנה לגמרי.
- תייבשו את הטלית
לסיום תספגו את הנוזלים מהטלית בעזרת הנחתה בין שתי מגבות. אין לסחוט באגרסיביות, משום שזה עשוי לגרום לעיוות צורת הטלית. לאחר מכן תתלו את הטלית באזור מאוורר ומוצל עד לייבוש מלא.
כביסת טלית במכונה – רק כשאין ברירה
אם הגעתם עד האופציה הזו, נראה שמצב הטלית ממש לא טוב, עד כדי כך שאתם כבר מוכנים לקחת סיכונים. כביסת מכונה, כאמור, היא הכי פחות מומלצת לניקוי והלבנת טלית, אבל האמת היא שזה מאוד תלוי בבד ממנו עשויה הטלית. בעוד יש בדים שיגיבו רע מאוד לכביסת מכונה, יש כאלה שיגלו סלחנות ויצלחו את אקט הכיבוס בצורה טובה.
אז תכלס איך לכבס טלית במכונה?
הכנה נכונה:
תבדקו את הוראות היצרן: לפני שאתם מתחילים את הכביסה, קראו בעיון את הוראות הטיפול שסופקו על ידי היצרן. ודאו שהכביסה במכונה מתאימה לטלית שלכם. ייתכן שישנן הנחיות ספציפיות עבור סוג הבד או הצבע. במקרה שאין הוראות מהיצרן תתייעצו עם מכרים או בני משפחה שמכירים את מאפייני הטלית שברשותכם (משימה די פשוטה בתוך קהילה או עדה עם מנהגים זהים לכל בניה)
תוודאו שכביסת הטלית אכן מחויבת: רגע לפני הכביסה, תסרקו את הטלית לאיתור כתמים. כאמור, במקרים רבים ניתן לטפל בכתמים קלים באופן נקודתי לפני הכביסה, ובכך להימנע מסיכון הטלית.
תהליך הכביסה:
השתמשו בתכנית הפעלה עדינה ומותאמת לבד הטלית ובמים קרים: הגדירו את מכונת הכביסה שלכם לפעול לפי תכנית ניקוי עדינה, והשתמשו רק עם מים קרים. תוסיפו למכונה רק חומר ניקוי עדין המתאים לבדים עדינים (לרכישת חומר מלבין טליתות איכותי הקליקו כאן), והימנעו מחומרי כביסה שעשויים להזיק למרקם ולצבע הטלית.
הניחו את הטלית בתוך שק כביסה, והשתמשו במגן ציציות: כדי להגן על הטלית בזמן הכביסה במכונה, הניחו אותה בתוך שק כביסה רשת או ציפית, ותסגרו אותה היטב. כמו כן מומלץ לתפוס את חוטי הציצית בעזרת ‘מגן ציצית‘ ייעודית (אפשר לרכוש כאן באתר) זה עוזר למנוע הסתבכות מעצבנת של חוטי הציצית, ושומר על שלמות החוטים.
אל תכניסו לתוך המכונה שום פריט כביסה מלבד הטלית: מכונת עמוסות בפריטים מפחיתות את האפקטיביות של הכביסה, ובמקרה של טלית זה עלול להוביל לפגיעה בטלית. הכי נכון יהיה לא להוסיף שום פריט כביסה למכונה, מלבד הטלית עצמה.
ייבוש הטלית:
ייבשו את הטלית במקום מאוורר ומוצל:לאחר סיום פעילות מכונת הכביסה, תוציאו בעדינות את הטלית משקית הכביסה ותסחטו בעדינות את המים שבתוכה. תתלו את הטלית לייבוש במקום מאוורר ומוצל (ללא חשיפה ישירה לאור השמש) עד להתייבשות המלאה. אין לייבש את הטלית במכונת ייבוש בשום פנים ואופן.
לכבס טלית או לשמור עליו כחדש? ככה תחסכו את הצורך בכיבוס הטלית
הדרך הטובה ביותר לשמור על טלית, היא לא להביא אותה למצב שדורש כביסה. זה נשמע מורכב וכמעט לא הגיוני, אבל זה לגמרי אפשרי, אם שומרים על הטלית בצורה נכונה.
לפניכם מספר טיפים טובים שיעזרו לכם לשמור על הטלית שלכם כחדשה לאורך זמן רב, ללא צורך לכבס אותה כלל:
- טלית רגישה לשמש
בדיוק כמו האנשים האלה שהשמש לא עושה להם טוב, וחשיפה ממושכת לאורה שורף את עורם העדין, כך גם הטלית שלנו. טלית עשויה מבדים עדינים מאוד שמגיבים לא טוב לשמש. לכן תשתדלו לא לחשוף את הטלית לאורך זמן רב מידי לאור השמש.
- טלית לא אוהבת להיזרק ממקום למקום
רוב הכתמים שנצברים על טלית הם בשל שימור לא נאות שלה דווקא בזמנים שבהם אנחנו לא מתעטפים בה. למשל כאשר חוזרים מבית הכנסת וזורקים את הטלית על הספה – מקום שבו הילדים מקפצים ומשתוללים, ולא פעם עם עוגות או מיני מתיקה בצבעים שונים שנמרחים על הטלית. תשתדלו להניח את הטלית במקום שמור מילדים, ובאזור נקי ממאכלים ומשקאות.
- הטלית לא צריכה מזון כדי להתקיים
לא פעם אנחנו מתיישבים לאכול עם הטלית עלינו. זה יכול לקרות ב’קידוש’ בבית כנסת לאחר התפילה בשבת, או כאשר אנחנו מכינים לעצמנו קפה לפני התפילה בבוקר וכולי. זה מתכון כמעט בטוח להכתמת הטלית, וכדאי מאוד להימנע מזה. מתיישבים לאכול? רוצים לשתות קפה מנחם? אין בעיה. תניחו את הטלית בצד, תאכלו ותשתו, ולאחר מכן תעטפו בה בחזרה.
- תשמרו על חוטי הציצית
לא פעם אנחנו הולכים ברחוב לאורך זמן, ובלי לשים לב גוררים את חוטי הטלית על המדרכה, והופכים אותם לגוש שחור אחד גדול. מעבר לחוסר כבוד לטלית, שהיא מלבוש קודש שיש לנהוג בו בזהירות, זה גורם לכך שמהר מאוד נצטרך לכבס את הטלית. יש לא מעט פתרונות יצירתיים שעוזרים לחוטי הציצית של הטלית שלא להיגרר על הרצפה. תאמצו אחד מהם, ותצאו מרווחים מכל הבחינות.
- שימו לב לילדים הקטנים שאתם מחזיקים בידיים
כהורים אנחנו מרימים את הילדים שלנו על הידיים אין ספור פעמים במהלך היום, גם כאשר אנחנו עטופים בטלית. אלא שלפעמים הקטנטנים לא עולים עלינו לבד, ומביאים איתם שוקולד וופלה ועוד, והתוצאה ידועה מראש. כשאתם עטופים בטלית שימו לב שאתם מרימים ילדים עם ידיים נקיות, או לחילופין תורידו מעליכם את הטלית.